26/3/11

Land System

Land System és una interessant proposta analítica i de classificació del paisatge, que potser donaria excel·lents resultats aplicada al cas d'unitats de paisatge de l'àmbit mediterrani balear. Promoguda pel CSIRO australià, l'estructura de la proposta es fa a distints nivells escalars de classificació: Land region (es reserva pel macrorelleu, escala 1:250.000. La serra de Tramuntana mallorquina n'és un bon exemple). Land system (combina paràmetres climàtics i de mesorelleu. Escales entre 1:100.000 i 1:50.000. N'és un bon camp experimental la conca hidrogràfica). Land facet (formes del modelat i la seva gènesi. Escales entre 1:50.000 i 1:10.000 (per exemple, una terrassa al·luvial). Land site (forma, vegetació i ús del terreny. Escales entre 1:10.000 i 1:2.000 (per exemple, la superfície cultivada de la mateixa terrassa al·luvial). Vegeu-ne al respecte el General Report on Survey of Catherine-Darwin Region (CSIRO, Melbourne, 1953), amb múltiples exemples gràfics de Land Systems:


En la imatge, tall longitudinal amb el resum de les característiques paisatgístiques del Brocks Creek Ridge Land System (Christian i Stewart, 1968):

22/3/11

Ecologia del paisatge

L'Ecologia del Paisatge estableix que els paisatges estan conformats per 'elements' espacials, que poden esser representats (cartogràficament i idealment) segons un model conegut com 'PATCH-CORRIDOR-MATRIX MODEL' (Forman, 1995). Sota aquest model, al paisatge es reconeixen típicament tres principals 'elements', l'extensió i la configuració dels quals defineix l'estructura d'aquest paisatge: matrius, fragments i corredors. Un bon resum d'aquests conceptes i la seva utilitat en l'anàlisi del paisatge es pot trobar al següent document PDF (Landscape Ecology and Ecosystems Management, per Thomas G. Barnes):

http://www.landscapeonline.de/archive/2008/3/LO3_Hoechstetter_etal_2008.pdf

Patch: Landscapes are composed of a mosaic of patches (Urban et al., 1987). Landscape ecologists have used a variety of terms to refer to the basic elements or units that make up a landscape, including ecotope, biotope, landscape component, landscape element, landscape unit, landscape cell, geotope, facies, habitat, and site (Forman and Godron 1986). Any of these terms, when defined, are satisfactory according to the preference of the investigator.


Corridor: Corridors are linear landscape elements that can be defined on the basis of structure or function. Forman and Godron (1986) define corridors as “narrow strips of land which differ from the matrix on either side. Corridors may be isolated strips, but are usually attached to a patch of somewhat similar vegetation”.


Matrix: A landscape is composed typically of several types of landscape elements (usually patches). Of these, the matrix is the most extensive and most connected landscape element type, and therefore plays the dominant role in the functioning of the landscape (Forman i Godron 1986).

16/3/11

Yi-Fu Tuan

És molt interessant l'apreciació del geògraf xinès-americà Yi-Fu Tuan, segons la qual la geografia és el mirall de l’home (de manera que conèixer el món és conèixer-se a un mateix). Això duu a la idea que l’estudi del paisatge és l’estudi de l’essència de les societats que l’han modelat. “Space is freedom and place is security”, diu el geògraf.


7/3/11

Schiller, Goethe i els Humboldt


Landschaft ist der Totalcharakter einer Erdgegend (“paisatge és el caràcter total d’una regió de la Terra”), diu el geògraf A. von Humboldt (1769-1859) a propòsit del concepte de paisatge. De fet, la ciència i la pràctica geogràfica té ja una llarga i dilatada tradició en el seu estudi, i el mateix concepte científic de paisatge l’engega la geografia alemanya dels segles XIX i XX, amb Ritter i el mateix Humboldt. En la imatge, recorregut del científic des d'Europa a Amèrica del Sud.


No oblidem, tanmateix, la influència romàntica en aquest últim autor. En el següent dibuix, obra d'Adolph Müller cap allà l'any 1797, es pot veure en alegre tertúlia a Schiller, Wilhelm i Alexander von Humboldt, i Johann Wolfgang von Goethe, a Jena.

'Boulevards' a Palma

L'estudiant B. Scotto ens envia un conjunt d'imatges de la ciutat de Palma, de principis del segle XX. En destaca la de les actuals 'avingudes' de Palma, que en la seva part central estaven ocupades per un ampli i arbrat boulevard. La imatge ve perfectament a compte perquè parlarem d'aquesta mena d'evolucions al capítol de l'assignatura que dedicarem al paisatge i la ciutat.


3/3/11

Viatges virtuals


Per fer-ne una lectura paisatgística: Viatge virtual al Transiberià. Des de Moscow a Vladivostok, 150 hores de vídeo permeten contemplar els paisatges del trajecte des de la finestra del tren (9.000 km, dos continents, 12 regions i 87 ciutats). En la part inferior, una finestra amb un mapa per a ubicar el viatger. A la dreta, es pot escollir música per acompanyar el trajecte o escoltar el recitat de peces literàries de Tolstoi o Gogol. També es presenta un llistat de llocs recomanables, si el vitager virtual vol botar-se alguna etapa: