28/2/11

Ànsia paisatgística

Una sentència i un text, a propòsit del Romanticisme:

C. D. Friedrich (1774-1840): El sentimiento del artista es su ley”.

Rafael Argullol, sobre la raó de l'ànsia paisatgística del Romanticisme (La atracción del abismo. Un itinerario por el paisaje romántico, 1994, Destino):

“La autonomización total del paisaje respecto al protagonismo humano no se da hasta la pintura del Romanticismo. La mente romántica está tan insaciablemente –y tan infructuosamente– anhelante de alcanzar la totalidad y la unicidad, que erige al Espíritu de la Naturaleza en el genuino representante estético de su ansia: ésta es la razón de que el paisaje, cada vez más importante desde la crisis renacentista, se constituya en la principal manifestación de la pintura romántica”.

15/2/11

Lectura paisatgística de Die Balearen

Localment conegut com s’Arxiduc, l'Arxiduc Lluís Slavador d'Àustria arriba a Mallorca l’any 1867 i fixa la seva residència a les localitats de Deià i Valldemossa. Les terres comprades i gestionades per ell les dedicà al cultiu de verdures i llegums, arbres fruiters i vinyes. Escriví més de 50 llibres, entre els que destaca Die Balearen Geschildert in Wort und Bild (Les Baleares descrites per la paraula i el dibuix, 1869-1891), obra de varis toms en la qual descriu els usos, costums i paisatges de l’arxipèlag balear. La importància del personatge en el retrat antropològic i paisatgístic decimonònic de les illes Balears és indubtable. Les seves aquarel·les i dibuixos, i molt més, poden esser consultades al magnífic portal alemany: http://ludwigsalvator.com/. Interessant és també l'enllaç d'accés a la llibreria digital per consultar l'original de Die Balearen in Wort und Bild: http://digibook.reithofer-partner.at/. La llibreria està a l'apartat BÜCHER. Cada pàgina és una imatge .JPG com la de l'exemple, que pot descarregar-se.



E. Martínez de Pisón

Vídeo amb el geògraf Eduardo Martínez de Pisón, sobre la noció de paisatge: "El hombre tiene paisaje, que es territorio más cultura".

8/2/11

Ríos y Mareas

Dos documentals que s'han de veure:

Ríos y Mareas (2001), de Thomas Riedelsheimer: retrata el procés creatiu i la forma de treballar del fotògraf i escultor Andy Goldsworthy, i l'ús que fa de fulles, branques, pedres, gel, aigua o arena.

Paisatges Transformats (Manufactured landscapes), de Jennifer Baichwal.